Astrid von Rosen

En blogg om Dansarkiv och digital delaktighet

  • I den här bloggen delar jag med mig av min forskning om dansarkiv (främst dans som scenkonst) i Göteborg och regionen, och öppnar för andra att komma i kontakt med mig. Bloggen är kopplad till projektet Dansarkiv och digital delaktighet (DADD) vid Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet. DADD är finansierat av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.  
  • Att arbeta med dans, dansarkiv och -arkivering är, som jag tänker mig det, att ha kroppen som utgångspunkt i en sensuell relation till omgivningen, något som är både etiskt och politiskt laddat. I bloggen granskar jag ny forskning inom dans-, arkiv- och scenografifälten och undersöker delaktighets- och digitaliseringsfrågor i relation till de områdena.
  • Att regelbundet, varje fredag, publicera ett blogginlägg är ett sätt att göra motstånd mot den fragmentering som uppstår när delar av ens forskning sprids i akademiska nyhetsbrev, sociala medier och mejl, för att snabbt  sjunka undan i flödet. Jag hoppas att bloggen ska nå och vara av intresse för dem som på olika visa arbetar med eller är intresserade av dansarkiv. Min forskning inriktad på arkiv för scenisk dans, men detta utesluter inte danspedagogik eller social dans. 
  • Bilden här ovan är från mitt privata arkiv. Den hjälper mig att minnas en kurs i "tantbalett" som jag deltog i våren 2017, något som har relevans för forskningen och som jag återkommer till i bloggen. Jag är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm och har arbetat som dansare på Malmö Stadsteater (idag Malmö Opera), Stora teatern i Göteborg och GöteborgsOperan.  Idag är jag docent i konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet. 
  • Bilden på öppningssidan är från symposiet Archives, Art and Activism (AAA) som hölls i London i september 2015. Jag har valt bilden för att den representerar något är i centrum av mina forskningsintressen: hur kroppen och våra sinnen samspelar med rummet och andra människor och kan ställa kritiska frågor till nuet och historien. Personerna på bilden (jag syns längst fram till vänster) har sagt ja till att bilden får användas i sammanhang när symposiet diskuteras. Workshopen leddes av Monica Sand och Ricardo Atienza. Om dokumentationen: Regi och idé Alda Terracciano, foto och redigering Natalia Kouneli, foto Linda Sternö. Mera om AAA här: https://criticalheritagestudies.gu.se/clusters+and+heritage+academy/embracing-the-archive/symposium--archives--art-and-activism--london-3-5-september-2015
© 2017 Astrid von Rosens forskarblogg. Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång